diumenge, 5 de febrer del 2017

El tresor de Montagut



Sant Jaume de Momtagut

Solitary experiments - "Counterpart"
 

 
 
 
El tresor de Montagut
 
El tresor de Montagut és la creu de Montagut.
Diuen que un vaixell anava a la deriva i la primera terra que va veure va ser el puig de Montagut i això els va salvar. El capità va regalar una creu d'or, molt grossa, com a agraïment, per haver-se salvat.
Aquesta creu fou molt important per als parroquians de Montagut i l'imaginari col·lectiu li donà unes característiques físiques que probablement no tenia. Ja hem vist abans que, quan es parla de la crema de la Mare de Déu de Querol, es diu que era preciosa i de molt valor, cosa gairebé impossible si tenim en compte la pobresa dels habitants del poble. És per això que la vox populi creu que les pedres han estat robades i així s'explica quan es van adonar del robatori:
"Quan va marxar el capellà de Montagut, van dipositar la creu al Banc de Valls i el Jaume Parellada Rovira, de Cal Mandil, quan va ser alcalde, va anar al Banc de Valls per veure què se n'havia fet de la creu i resulta que es va trobar amb una creu de llautó. Qui va fer el canvi, no se sap. Si van ser els capellans, els del Banc ..."
La Laieta ens explica que "el capellà del poble de Querol va passar per totes les masies de les Ordes, que pertanyien a la parròquia de Montagut, perquè firmessin per tal de dur-la al Banc de Valls. Tots van signar excepte un perquè deia que era un regal i que qui l'havia regalada la podia venir a buscar, fossin fills, nebots ... Del Banc de Valls, va sortir despullada (es veu que hi tenia pedres precioses incrustades) i la van portar a l'Arquebisbat".

- "El fil de la memòria. Querol, Montagut, Esblada, Bonany i Valldossera: una mirada al passat", de M.Isabel Berenguer i Tomàs